HTML

A citrusfák gondozása

2016.07.26. 11:29 Természetesen virág

A citrusfélék nemzetségébe sokféle növény tartozik, közös jellemzőik, hogy kis fává vagy csinos bokorrá nevelhetők, dekoratív a lombozatuk, szépek és rendkívül illatosak a virágaik, a gyümölcsük pedig fogyasztható. Egy kis gondoskodással otthonunkban is tarthatóak, mai bejegyzésünkben a gondozásukhoz adunk néhány jó tanácsot.

552bd9497414d906aac348d4f606b68d.jpg

A citrusfák világos, napos, védett helyet, folyamatos figyelmet és bőséges tápanyagellátást igényelnek – mielőtt vásárlásra adnánk a fejünket, gondoljuk végig, hogy ezeket a körülményeket tudjuk-e biztosítani a növénynek. Ha igen, akkor sok örömünk lesz a növényben: hajtásai tavasztól őszig nőnek, sokszor egyidőben van rajtuk bimbó, nyíló virág, növekvő zöld és ízletes, érő gyümölcs.

a4307498c72b46eb5a9962e44bf84040.jpg

Vásárlás előtt azt is érdemes figyelembe venni, hogy a citrusfélék közül egyedül a vad citromfa fagytűrő, így a többi típus esetében teleltetőhelyről is gondoskodni kell: 5-10 fokos világos, szellőztethető helyen  jól átvészelik a hűvös hónapokat. Egy-egy levél elsárgulása és lehullása nem jelenti a növény betegségét - az örökzöldnek mondott levelek csak egy-másfél évig élnek, azután átadják a helyüket az új hajtásoknak. A levélváltás a téli fényszegény időszakban fokozott lehet!  A citrus növény ki nem állhatja a közvetlen, és állandó tűző napot, gondoskodjunk számára védett, szél, és huzatmentes, lehetőleg déli fekvésű, gyorsan felmelegedő helyről. Ha valaki több növényt tart, érdemes nyárra is üvegházba helyezni őket, így védelmet nyújtunk nekik a széltől, huzattól, és biztosítjuk nekik a nyári időszakban a magas páratartalmat.

Melyiket válasszuk?

Narancs (Citrus sinensis)
A citrusfélék legelterjedtebb kultúrfaja, valószínüleg Kínából származik. Magról nevelt narancsfákon gyakran terem pompás, élénk narancssárga gyümölcs, amelynek nagysága is hasonló a kultúrváltozatokéhoz, de gyakran teljesen élvezhetetlen. A narancsfajták száma rendkívül nagy.

 o.jpg

Mandarin (Citrus reticulata)

A mandarin középső termésfala igen gyengén fejlett, ezért az érett gyümölcs könnyen meghámozható. Termesztése különösen elterjedt Dél-Kelet-Ázsiában.

Citrom (Citrus limon)
Magas citromsavtartalmával tűnik ki, mely az északi féltekén lévő művelési területen novemberben éri el a legnagyobb töménységet, ekkor van általában a szüret időszaka is. A citrom a legbecsesebb limonádé és fűszernövény.

c.jpg

 A képek forrása: itt.

Szólj hozzá!

Címkék: fa narancsfa citromfa mandarin virágok citrom kertészkedés narancs gondozása mandarinfa citrusok kertészeti tippek citrusfák

Monet, a kertész

2016.07.11. 14:08 Természetesen virág

Sokan nem tudják, de az impresszionizmus szülőatyja, Monet kezét a természet 'irányította'. Giverny-ben élt családjával és alkotott gyönyörű kertje milliőjében, melyet 43 éven át saját maga gondozott. Ez évek alatt vérbeli kertésszé vált.
 
70345_571613_1000x700.jpg
Virágoskertje volt múzsája, mely ihlette a festményeit. Leginkább a fény játékát festette meg, ahogy a virágokon megcsíllannak vagy a vízen visszatükröződnek.
70345_571605_1000x700.jpg

Vizililiomairól 8 hatalmas festményt festett, melyeket egyben sosem látott. Halál után állították ki a párizsi Orangerie Múzeumban.
70345_571612_1000x700.jpg

Monet kertje önmaga egy élő festmény, amit úgy jellemzett, mint „legszebb mesterművem".
70345_571642_1000x700.jpg

A normandiai partoknál fekvő ötholdnyi, virágágyásokból és vízililiommal lepett kerti tóból álló kert ma is fogadja a látogatókat.
70345_571619_1000x700.jpg

A képek forrása: itt.

Szólj hozzá!

Címkék: érdekesség virágok kert kertészkedés monet claude monet virágoskertje

Hogyan hatnak rád az illatok?

2016.07.06. 11:37 Természetesen virág

3_1.jpg

A levendula nyugtat, a jázmin szerelmessé tesz, a rózsa felvidít… Hogyan hatnak Rád az illatok, és hogyan használd ki a virágillatot, hogy szebbé, vonzóbbá, inspirálóbbá, hangulatosabbá, vagy akár romantikusabbá tedd környezetedet? Erről szól a mai cikkünk, olvass tovább!

A múltkori bejegyzésből megtudhattad, hogy a virágok jelenlétének és színének egy sor pozitív hatása van életünkre. Nem szabad azonban figyelmen kívül hagyni a virágok egy másik fontos tulajdonságát sem: a látvány és a színek mellett időnként háttérbe szoruló illatot. A látásunk a legdominánsabb érzékszervünk, ezért nem meglepő, hogy a virágok kapcsán először a színük jut eszünkbe, de fontos szem előtt tartani az orrunkat és az illatokat is!

Állandó társaink: az illatok

Az emberiség életében már kezdettől fogva fontos szerepe volt a szagoknak, illatoknak. Érdekes, hogy míg a látott és hallott dolgokat azonnal be tudjuk azonosítani, az illatok inkább a tudatalattinkra, az ösztöneinkre hatnak; úgy befolyásolnak minket, hogy sokszor el sem jut tudatunkig, hogy egyáltalán érzünk valamit.

Márpedig igenis érzünk, és igenis hatással van ránk: az illatok sok más mellett érzelmeink, hangulatunk befolyásolásában is fontos szerepet játszanak. Ugyanúgy hozzátartoznak mindennapjainkhoz, mint a többi hangsúlyos jellemző. Legyen szó a frissen mosott ágynemű, az éppen lenyírt gyep, a még meleg kenyér, vagy a nagymama lakásának illatáról: ezek a különféle szagok emlékekhez, élethelyzetekhez, akár személyekhez is kötődhetnek a múltunkban, fontos részét képezve mindennapjainknak. Ezt a hatást az aromaterápia során gyógyító szándékkal alkalmazzák, az illóolajok ugyanis igen erős hatással vannak közérzetünkre. Ezek alapanyagai között pedig a fűszer- és gyógynövények mellett a virágokat is ugyanúgy megtalálhatjuk.

1_1.jpg

A virágok illata

A szivárvány minden színében létező, harsány árnyalataikhoz hasonlóan a virágok illata is alapvetően a rovarok odacsalogatását szolgálja, ez ugyanis fontos ingerforrás az állatok számára. A szárnyas segítők jelenléte pedig a virágok szaporodásában, így túlélésükben játszik kulcsfontosságú szerepet.

A virágillat azonban nemcsak az állatok, de az emberek számára is fontos ingerek forrása lehet, persze hatásuk is eltérő. A virágillat kedélyjavító lehet, megnyugtathatja a mindennapos stresszben megfáradt idegrendszert, sőt, akár szexuális vágyfokozóként is szolgálhat!

Íme néhány példa a hatékony virágillatokra:

 • Jázmin: afrodiziákum, emellett mind testi, mind lelki értelemben véve nyugtató hatású, a szerelmi és szellemi energiák serkentése mellett illata a meditációt is segíti. Hol használd: a meditációs, „nyugtató” sarokban, vagy a hálószobában romantikus estékhez.
 • Kamilla: gyulladáscsökkentő és nyugtató hatású virág. Hol használd: a hálószobában egy hosszú, stresszes nap után, vagy a fürdőszobában, forró fürdőhöz.
 • Rózsa: javítja a hangulatot és nyugtat is, erős afrodiziákum. Hol használd: a hálószobában, ha aznap estére erotikus-romantikus programot terveztek;)
 • Levendula: a légutak tisztítása mellett az idegrendszert is megnyugtatja és erősíti. Hol használd: a hálószobában segíti a nyugodt éjszakai alvást, de a dolgozószobában, irodában is használhatod stresszoldásra.
 • Rozmaring: Friss illata jó hangulatot varázsol a lakásba és javítja a memóriát is. Hol használd: nappaliban, dolgozószobában, munkahelyen.

Sokan hajlamosak azonban megfeledkezni arról, hogy kicseréljék a vázákban illatozó virágot, és legyünk őszinték: pár nap után bizony nem a finom illat jut eszünkbe arról az aromáról, ami ilyenkor belengi a házat.

A FloraFutár éppen ebben segít: fizess elő Home csomagunkra, és minden héten új virágot viszünk otthonodba!

2_1.jpg

Tedd el az illatot télire!

Igaz, hogy még július van, de néhány röpke hét, és fázósan húzod majd össze magad, amikor ki kell lépned a lakásból. Közeleg a tél! – mondhatnánk. Az őszi-téli borongós hetekben amúgy is hajlamosabb az ember a depresszióra, ekkor még nagyobb szolgálatot tehetnek a virágok.

A csodálatos virágok illatát nem pusztán virágzásunk idején, frissen élvezheted, hanem ha úgy tartja kedved a befőtthez hasonlóan illatokból is be tudsz spájzolni a téli hónapokra!

Hogyan készíts illat-befőttet: A kedvenc illatú virágaid szirmait szárítsd meg a napon, és varrd egy kis vászontasakba! A ruhásszekrényt, az ágyneműt, vagy akár a nappalit is illatosíthatod a tartósított szirmokkal, amik akkor is eléd idézik majd a napsütéses rét képét, ha odakint éppen esik és fúj.

Illatos szép napot kívánunk!

 A képek forrása: itt.

 

Szólj hozzá!

Címkék: virág virágok kamilla rózsa levendula rozmaring illat jázmin illatok frissesség illatosító pinterest

A kora nyári kert dísze, a hagymavirág

2016.06.16. 10:42 Természetesen virág

allium_2.jpg

Egyre több kertben látjuk itthon is ezt a gyönyörű hatalmas gömb alakú lila virágot, ám sokan nem is tudják ez a hagyma virág. Eredetileg a Himalája hegyvidékéről származik ahol ma is vadon nő. A növény egy nagyméretű hagymából indul fejlődésnek tavasszal, május elején a szürkészöld fellevelek jelennek meg, amelyek már ekkor hagyma szagot árasztanak. Nyár közepén jelenik meg a hatalmas gömb alakú virágzat, amely tulajdonképpen sok kis apró csillag alakú porzóból áll. Színűk halvány vagy élénk lila, de akár rózsaszín is lehet - bár ez itthon még elég ritka.

A hagyma a spárgavirágúak rendjébe és az amarilliszfélék családjába, azon belül a hagymaformák alcsaládjába tartozó nemzetség. 1250 fajával a növények egyik legnagyobb fajszámú nemzetsége is egyben. A hagymavirág akár 150 cm magasra is megnőhet és egy-egy virág átmérője akár 40 cm is lehet így tényleg impozáns látványt nyújt kertünkbe.


allium_5.jpg
allium_1.jpg

Forrás: Kertvarázs magazin, Wikipédia

A képek forrása: itt.

 

Szólj hozzá!

Címkék: virág érdekesség tippek kertészkedés allium hagymavirág kertészeti tippek

A kerti tó díszítése

2016.06.11. 08:00 Természetesen virág

Aki rendelkezik saját kerti tóval, tudja, hogy a látvány akkor lesz teljes, ha vízinövényeket is telepít mellé, ám nem mindegy melyik tóba milyen növényt választunk: a kerti tó vízfelületének méretei határozzák meg, hogy mennyi, és milyen növényt telepíthetünk bele. Az egyes növényfajok igényei eltérőek; vízinövények esetében az egyik igen fontos szempont, hogy milyen vízborítást igényel a növény, illetve, hogy mekkorát visel el.

kerti_to.jpg

Vízinövényeknél három csoportba sorolhatjuk a növényeket:

 1. Lebegő leveses növények
 2. Úszóhínárok
 3. Valódi hínárok

A lebegő leveses növények a tó fenekén eresztenek gyökeret, majd hosszú szárakon hozzák a víz felszínére a lebegő leveleket és virágokat. Ezeket a növényeket telepíthetjük sekély, illetve mélyvízi tóba is, de mindenképp vegyük figyelembe az adott növény vízmélység igényét. A lebegőleveles növény közé tartozik többek között a tündérrózsa, a nagy vízi boglárka és a sárga vízitök.

Az úszóhínárok a gyökerükkel nem kapaszkodnak meg a talajban, hanem szabadon úsznak a víz felszínén, így ezek a növények legtöbbször csak a mélyvízi tavakban érzik jól magukat. Az úszóhínárok csoportjába tartozik pl. a kagylótutaj, a vízi jácint és a békatutaj.

A valódi hínárok a víz alá merülve élnek, gyökereik részben a talajban vannak, de a felszínen hozzák a virágaikat. Ezek a növények azért hasznosak a kerti tavakban, mert oxigént képesek termelni, így tisztán tartják a vizet, és megfékezik az algák elszaporodását. A hínárok közé sorolhatjuk az édes borzhínárt, a gyűrűs süllőhínárt és a mocsári békaliliomot.

Sok faj telepítésével azonban egyrészt biztosíthatjuk, hogy a tó minden évszakban változatos, szemet gyönyörködtető látványt nyújtson.

kerti-tavak-gallery-9_1.jpg

Vízi növények ültetése:

Ha talajba szeretnénk ültetni vízinövényt, csak mélyen fekvő helyre telepítsük, és érdemes olyan fajtát választani, amelyik téltűrő, tehát nem fagy ki télen sem. Az ültetéshez érdemes egy fóliával bélelt rácsos kosarat vásárolni, ezt a nagyobb kertészeti áruházakban és speciális vízinövényekre szakosodott áruházakban is megvehetjük. Ezekbe a kosarakba ültehetünk pl. tavirózsát, mert ezzel könnyebben ki tudjuk ősszel emelni a növényt. Az sem gond, ha nincs ilyen ültető kosarunk, kössük a növényt egy vastagabb fonállal egy kőhöz, és így dobjuk be a tóba, így nem sodródik el.

A vízinövények gondozása:

Tavasszal akár csak a kerti növényeket, a vízi növényeket is érdemes tápoldatozni, a kosár ültető földjébe dugjunk egy táp rudacskát, vagy vásároljunk speciális vízi növény tápoldatot. A folyékony tápoldatot egyszerűen csak bele kell önteni a tó vízébe.

Nagyon fontos hogy a nem fagytűrő növényeket, illetve a túl sekély tavakból télire szedjük ki a növényeket, és vigyük őket egy világos fagymentes helyre teleltetni, a mélyebb tavakba pedig a tálállókat is tegyük mélyebb fekvésű területre, és öntsünk a tóba jégmentesítőt, amely -20-25 C fok
ig megakadályozza a víz fagyását.vizinovenyek.jpg

Ha kedvet kaptál a kerti tavad díszítéséhez a víznövényeket keresd Budapest szívében, a Kálvin téri aluljáróban a Flor'n'Go virágüzletben - nálunk vágott és cserepes virágokat is találsz széles választékban, ráadásul a világító flAVATAR növényekkel is találkozhatsz! Várunk szeretettel!

Forrás:  Kertvarázs magain és toepites.hu. A képek forrása: Pinterest.

Szólj hozzá!

Címkék: növények tippek kerti tó vízi növények kertészeti tippek kerti tavak hínárok

Fogadj Örökbe egy virágcsokrot – idén is!

2016.06.10. 12:55 Természetesen virág

Hallottál már a „Fogadj Örökbe egy virágcsokrot” megmozdulásról?

viragotegymosolyertbanner.jpg

A virágkötőktől indult az ötlet tavaly nyáron, hogy egy napsütéses napon mosolyt csaljanak az emberek arcára, és emlékeztessék az embereket arra, hogy a virág igen fontos szerepet játszik életünkben. Cserébe csak annyit kértek, hogy a megtaláló fogadja örökbe, vigye haza a csokrot és készítsen egy képet, amit elküld a csokrot elhagyónak, hogy a virágkötők láthassák; valóban jó helyre kerültek „árva csokraik”.

florngo.jpg

Ennek a szívmelengető kezdeményezésnek természetesen a mi sem tudtunk ellenállni, és ez idén sincs másképp: 2016. június 28.-án ismét „elvesztünk” néhány magányos csokrot parkokban, padokon és irodaházak lépcsőin. Idén a viaFlora csoport részeként a flAVATAR – Világító Virágokkal és a Flor’n’Go virágüzlettel is készülünk!

Keresd a Virágot egy mosolyért logóval ellátott csokrokat Budapest belvárosában!

viragotegymosolyertlogo.png

Csatlakozz az esemény hivatalos Facebook oldalához, hogy ne maradj le a fontos hírekről és a helyszínek térképét is megnézhesd:

https://www.facebook.com/events/1598087550512284/

További részletek az esemény hivatalos honlapján:

http://viragotegymosolyert.hu/

 flavatar_1.jpg

Szólj hozzá!

Címkék: 2016 florafutár FloraFutár flAVATAR flavatar fogadj örökbe egy virágcsokrot virágot egy mosolyért

6 + 1 tipp a gyönyörű leanderért

2016.05.23. 15:43 Természetesen virág

Veled is megesett már, hogy egy görögországi nyaralás, vagy a horvát tengerparton eltöltött vakáció során beleszerettél az úton-útfélen felbukkanó leanderbe? Sokan elcsábulnak, és titokban lemetszenek egy hajtást, hogy hazaérve is gyönyörködhessenek ebben a szépségben. De vajon lesz-e ugyanolyan szép a leander a hazai kertekben? Hogyan ápold, hogy a legszebb formáját mutassa? Erről szól a mai cikkünk:)

A p3.jpgoént már a legelején lelőjük; sajnos nem érdemes leandert „lopni”, mert az itthon nevelt leander sosem lesz ugyanolyan, mint eredeti élőhelyén. Valahogy úgy van ez, mint a narancs; a végeredmény kisebb is lesz és talán kevésbé szép – de legalább a tiéd.
De ha betartasz pár apró szabályt, akkor neked is lehet majdnem ugyanolyan gyönyörű leandered, mint amilyet a mediterrán országokban csodáltál!

Miért nem lehet ugyanolyan szép a leandered?

A magyarországi talajszerkezet teljesen más, mint ott, ahonnan beszerezted a növényt. Hacsak nem lopsz mellé egy hatalmas zsák virágföldet is (ami évekig elég lesz) nem ugyanazokat a tápanyagokat kapja, mint eredeti élőhelyén.
Másrészt – bár ezt a kánikulai hetekben nehéz elhinni – Magyarország éghajlata a szélsőségek ellenére sem mediterrán, nálunk lesz még hűvös ősz, és kemény téli fagyok is, ezért a leander megfelelő teleltetés mellett sem tud majd annyit nőni télen, mint hazájában.

Ha mindezek ellenére is szeretnél otthonra egy ilyen szépséget, eláruljuk, mire érdemes odafigyelned!

2.jpg

5 tipp, hogy szép legyen a leandered

 1. Bár csábító lehet ingyen beszerezni a jövőbeli leandered a nyaralás során, minden esetben érdemes inkább itthon, kertészetből megvenni a növényt.
  Nagyon sok vadon élő példány szenved különféle betegségekben, például a gyógyíthatatlan leanderrák Ugye szeretnéd elkerülni, hogy a növény a szemed láttára haljon el? Vegyél inkább szakszerűen nevelt, ellenőrzött forrásból származó virágot!
 2. Ne feledd, hogy a leander eredeti élőhelye a Földközi-tenger vidéke, a Közel-Kelet, illetve India és Kína egyes részei! Ezen helyek közös tulajdonsága, hogy meleg van, méghozzá egész évben.
  Ez pedig nálunk az éghajlatváltozás ellenére sem jellemző.
  Ezért fontos, hogy még a fagyok megérkezése előtt hűvös, 6 fokos környezetbe helyezd leandered télire. Kerüld a meleg teleltetést, mert az legyengíti a növényeket, és elősegíti a kártevők dolgát! Tavasszal, a fagyok elmúltával újra kertbe viheted a leandert.
 3. Fontos a leander folyamatos, megfelelő gondozása. Ha úgy látod, hogy a gyökerek kinőtték a cserepet, minden esetben ültesd át azt nagyobba! Az átültetéseknél érdemes kifejezetten leanderek számára kapható virágföldet választani.
  1.jpgFigyelj oda a rendszeres metszésre is, a beteg vagy levél nélküli ágakat minden esetben vágd le!
 4. A növény a napos helyeket kedveli, de érdemes a földjét hűvösen tartani. Ezt kétféleképp érheted el: vagy belesüllyeszted a kert talajába, vagy dupla edényt használsz, és a cserepet egy szép, a kert stílusához illő kaspóba teszed.
 5. Figyelj oda a leanderre! Ha apró, fekete, vagy sárgás színű bogarakat látsz a növényen, jó eséllyel levéltetű, pajzstetű, vagy takácsatka támadta meg. Ezek ellen permetezéssel küzdhetsz, a megfelelő szereket kertészetekből könnyen beszerezheted.
 6. Talán a legfontosabb tudnivaló: a leander minden része mérgező! Fontos, hogy gondozása után mindig alaposan moss kezet. Gyerekeket semmi esetre se hagyj egyedül a növény közelében, játék közben könnyen megfoghatják, sőt, akár szájukba is vehetik leveleit, virágait, ez pedig nagyon nagy bajhoz vezethet!

 

+1 jótanács: Ne lopj!


Ha mégis ragaszkodsz egy eredeti, mediterrán kertben nevelkedett leanderhez, semmi esetre se titokban „vadássz” magadnak hajtást. Csöngess be, kérj engedélyt, hogy lemetszhess egy ágacskát, mert lopni – még leandert is – csúnya dolog! Hidd el, a legtöbb büszke növénytulajdonos boldogan ad neked egy hajtást:)

A képek forrása: itt.

Szólj hozzá!

Címkék: virág tippek kertészkedés leander

Az üdítő rózsavíz titkos receptje

2015.09.22. 17:10 Természetesen virág

Téged is elvarázsol a rózsa illata? Legszívesebben egész nap magaddal vinnéd kerted aromáit, vagy a virágárusnál érzett édes illatot? Vehetsz fullasztó rózsás parfümöt, mű-rózsa szagú illatosítót, de ha igazi rózsaillatra vágysz, készíts saját, friss rózsavizet! Kattints az elronthatatlan receptért :)
 rozsaillat.jpg

Nem tudom, te hogy vagy vele, de mi a FloraFutárnál imádjuk a rózsa üde, édeskés illatát.
No nem azokat a túlcukrozott rózsás parfümöket, amiket a boltban lehet kapni – a legtöbb inkább fullasztó, mint frissítő – hanem a valódi, frissen szedett rózsa illatát.
Sokáig kutattuk, hogyan vihetnénk magunkkal ezt az illatot anélkül, hogy folyton egy csokor rózsával mászkálunk (bár az sem lenne rossz), és most végre megtaláltuk az ideális rózsavíz-receptet!

rozsaviz.jpg Pofonegyszerű, sokkal könnyebb, mint a hagyományos rózsakivonatok elkészítése, és alig érezhető illatot áraszt, nem azt a tolakodó, erős rózsaszagot, ami percek után is ott lebeg használója mögött.
Nem csak parfümként használható, hanem arclemosásra, testpermetnek, vagy akár a szekrényben lévő ruhák illatosítására is.

Kíváncsi vagy a titkos receptünkre?
Mindössze pár lépésből áll, és olyan könnyű, hogy akár egy gyerek is el tudja készíteni.

A pofonegyszerű rózsavíz titkos receptje

rozsaszirom.jpg1. Végy egy rózsát (minél illatosabb, annál jobb), és távolítsd el a szirmait. Fontos, hogy permetezésmentes rózsa legyen, mert a szirmokon lévő permetlé tönkreteheti a rózsavizet és a bőrödet egyaránt!

2. A szirmokat tedd egy tálkába, és önts rá annyi ásványvizet, hogy ellepje. Szénsavmentes ásványvizet használj! 

3. Hagyd úszkálni a szirmokat 2-3 óráig – vagy akár be is teheted az egészet éjszakára a hűtőbe.

4. Távolítsd el a szirmokat a vízből, és tedd a vizet egy permetezős palackba, vagy parfümös üvegbe!

A tartósítószermentes, kész rózsavíz 1-2 napig őrzi meg a minőségét az üvegben, ezalatt használhatod

 • Arcmosásra – tisztításra és tonizálára egyaránt jó módszer, ráadásul még hidratálja is a bőrödet.

 • Lakás illatosítására – permetezz egy picit a levegőbe és érezd a hatást! Sokkal kellemesebb, üdébb aromája van, mint a boltokban kapható illatosító szereknek.


rozsapermet.jpg

Szólj hozzá!

Címkék: lakás rózsavíz rózsa rose frissesség arclemosó testpermet florafutár FloraFutár természetesen virág

6 dolog, amit nem tudtál a virágkarneválról

2015.08.19. 22:52 Természetesen virág

Mi az a virágkarnevál? Mikor tartjuk? Hol van a virágkarnevál? Ezeket bizonyára te is tudod az egyik legillatosabb ünnepről, de vajon tudod-e, hogy mikor rendeztek először országos virágkarnevált? Vagy azt, hogy mennyi ideig is tart az ünnep pontosan? És azt, hogy a virágkarnevál már el is kezdődött? Összegyűjtöttünk neked 6 érdekességet, amit talán még nem is tudtál a karneválról :)

termeszetesenvirag_viragkarneval_4.jpeg

A virágkarnevál Magyarország egyik leghíresebb és legkülönlegesebb turisztikai eseménye, amint minden év augusztus 20-án tartanak, és ami sok más ehhez hasonló programmal ellentétben nem a fővároshoz, hanem egy vidéki nagyvároshoz, Debrecenhez kötődik.
Ezeket bizonyára te is tudod a virágkarneválról, de a mai bejegyzésben igyekszünk néhány érdekességet, kevésbé ismert tényt megmutatni erről a gyönyörű, méltán népszerű, és a virágkedvelők számára oly kedves ünnepről.

Tudtad-e, hogy…

 1. 1966. augusztus 20-án rendezték meg Debrecenben az első országos virágkarnevált?
  Ekkor még csak hazai fellépők, iskolás csoportok kísérték a virágokkal gazdagon feldíszített kocsikat.
  Néhány év elteltével azonban már külföldi csapatok is részt vettek a felvonuláson, természetesen a rendszerváltás előtt még csak a szocialista országokból. Azóta azonban sokkal több ország képviselteti magát az illatos felvonuláson! termeszetesenvirag_viragkarneval_5.jpg

 2. A karneválra már hónapokkal az esemény előtt megkezdik az előkészületeket?
  A kocsik díszítése nagyjából 2-3 hetet vesz igénybe, és akár 3 millió virágot is felhasználhatnak egy évben.
  Eleinte domináltak az élő virágok, de egyre több száraz virág felhasználása jellemzi a rendezvényt. Persze a vágott élő virág is állandó résztvevő maradt, egy-egy kocsihoz jellemzően 150-250 ezret is felhasználnak. termeszetesenvirag_viragkarneval_7.jpg

 3. A virágkarnevál mára egy egész hetes rendezvénnyé nőtte ki magát?
  A virágokkal díszített kocsik felvonulása ma már „csak” a záróesemény, idén is már augusztus 15-től különféle programok várják az érdeklődőket. Többek között bábjátékok, könnyű- és komolyzenei koncertek, kézműves vásár, színházi előadások, sörkert, szépségkirálynő-választás, és még sok más program közül választhat a nagyérdemű. termeszetesenvirag_viragkarneval_2.jpg

 4. Idén gobelin kiállítás is kapcsolódik a virágkarneválhoz Debrecenben?
  Az eseményhez kötődve harminckét nagyméretű gobelint, a magyar kárpitművészet legjelentősebb műveit láthatja a közönség a Kölcsey Központ tárlatán egészen szeptember 6-ig.
  A Szövött Himnuszok sorozata - nyolc gobelin (Hauser Beáta, Hegyi Ibolya, Kecskés Ágnes, Nagy Judit, Pápai Lívia, Péreli Zsuzsa, Polgár Rózsa és Solti Gizella munkái) - 1996-os bemutatásukkor a felújítás előtt álló Sándor-palota téglafalait borítottáktermeszetesenvirag_viragkarneval_8.jpg

 5. Idén visszatér a virágkarnevál régi otthonába, a felújított Nagyerdei Stadionba?
  Az elmúlt 45 évben egyébként több mint 500 virágkocsi-kompozíció, több mint 1000 külföldi és hazai művészeti csoport, több millió szál virág adta ennek az egyedülálló rendezvénynek a gerincét.

 6. A mostani virágkarnevál rendhagyó módon, Tiszafüreden kezdődött?
  A júliusi Tisza-parti halas napokon ugyanis már láthatott a közönség két feldíszített virágos kocsit. A Debrecen és Tiszafüred között júniusban megkötött együttműködési megállapodás első eredményeként vonult fel egy a Szent Koronát ábrázoló kocsi a Tiszafüredi Halas Napokon. termeszetesenvirag_viragkarneval_9.jpg

Na? Tudtad?

Küldd tovább ezt a cikket barátaidnak és lepd meg őket azzal, hogy mennyi mindent tudsz a virágkarneválról!

 

Szólj hozzá!

Címkék: virág szent korona virágkarnevál debreceni virágkarnevál szépségkirálynő választás florafutár FloraFutár virágos kocsi tiszafüredi halas napok

6 tipp, hogy a szobanövényeid is élvezzék a nyaralást

2015.07.23. 14:11 Természetesen virág

Hosszú hétvége vagy egy-két hetes vakáció? Tény, hogy a meleg beköszöntével belénk fészkel a mehetnék, és egyre többször hagyjuk magára lakásunkat – és benne növényeinket. Hogyan gondoskodj róluk, hogy a nyaralásod ne pusztítsa el őket?cica virágot locsol Kép: pinterest

Minél melegebb van, annál szomjasabbak az emberek és a növények is. Ezen nincs semmi meglepő, ugye? De ugyanakkor az is igaz, hogy minél melegebb van, annál több időt töltünk az otthonunktól távol. Így nincs, aki itatgassa szomjas barátainkat…
Ezért csokorba gyűjtöttünk neked 6 tippet, hogy nyugodtan nyaralj, és zöldellő otthon várjon, amikor hazatérsz!

 1. Kérj családi, vagy baráti segítséget!
  Jó eséllyel minden utazás során akad valaki, aki nem tart veled, de eléggé megbízol benne, hogy rábízd a lakásod, és a szobanövényeid gondozását is. Ha mégis mindenki épp nyaral, vagy senkinek sincs elég ideje, hogy segítsen rajtad, akkor olvass tovább, hiszen van még néhány praktika a tarsolyunkban ;)
  Öntözés, Kép: pinterest

 2. Az elutazás előtt alaposan öntözd meg a szobanövényeket!
  Kulcsfontosságú, hogy a növényeidet megfelelő hidratáltsággal hagyd magukra. A hatást fokozhatod, ha öntözés után a lakásban keresel számukra egy hűvösebb, de a lehetőségekhez mérten világos zugot, és ott tartod őket a nyaralás során.

 3. Használj vízmegkötő adalékanyagot!
  Ez a boltokban kapható, speciális anyag a virágföldbe keverve magába szívja, és megtartja a nedvességet, hogy utána át tudja adni azt a talajnak. Így hosszabb távon és egyenletesebben jut vízhez a növény.

 4. Boltban kapható virágöntözők virág öntöző Kép: pinterest
  Bármelyik kertészeti áruházban, barkácsboltban dúskálhatsz az előre gyártott viráglocsoló eszközök között. Ezek általában egy „tartályból” és egy nyúlványból állnak, amit a földbe kell szúrni. A tartályból folyamatosan lefelé szivárog a víz, amit a növényed szépen felszivattyúzhat a gyökereivel.
  Ízlésedtől függően rengeteg változat közül válogathatsz: láttunk már katicásat, kerti törpéset, üvegből fúvottat, és virág formájút is. Akár minden cserépbe más-más figurát tehetsz, de egységesítheted is a házi dzsungelt!

 5. Házi öntöző saját kezűleg
  Nem akarsz pénzt költeni a viráglocsolásra?
  Gyűjtsd egy kupacba az összes növényt és állíts közéjük egy tál friss vizet.
  A lábas körül helyezd el növényeidet, majd az edényből minden cserépbe vezess egy-egy vastagabb madzagot, gyapjúfonalat, vagy egy vékony gumicsövet. Így a növények folyamatosan tudják majd magukhoz venni a lassan szivárgó vizet. ontozes_edenybol.jpgNagyobb cserepekbe egy vizes flakont is beleállíthatsz: ha levágod az alját, könnyedén megtöltheted vízzel és a flakon folyamatosan adagolja a folyadékot a növény földjébe. palackos_ontozo.jpgÉrdemes a nyaralás előtt kitapasztalni, hogy melyik megoldás hány növényt képes ellátni, illetve mennyi ideig biztosítja a vizet kedvenceidnek, nehogy a gondos előkészületek ellenére szomjan haljanak a kéthetes olaszországi nyaralás 2. napján!

 6. Vegyél profi berendezést!
  automata öntöző - gardena.comHa esetleg nem bíznál meg teljesen a különféle házi praktikákban, és szívesen szánnál egy kis pénzt virágaid egészségére, kertészeti áruházakban kaphatók külön szobanövényekre méretezett automatikus öntözőberendezések is. Ezek drágábbak, mint az otthoni megoldások, viszont ebben az esetben az öntözés pontos ideje mellett a felhasznált víz mennyiségét is te magad tudod beállítani.

Te hogyan gondoskodsz a növényeidről nyáron?
FloraFutár

Szólj hozzá!