HTML

Címkék

2016 (1) ajándék (1) allium (1) alstromeria (2) anjou (1) anyáknapja (1) arclemosó (1) ázsiai liliom (1) ballagás (1) befőttes üveg (1) befőzés (1) bikini (1) bourbon (1) citrom (1) citromfa (1) citrusfák (1) citrusok (1) claude monet (1) debreceni virágkarnevál (1) dekor (1) dekoráció (4) diák (1) díj (1) ebédlő (1) érdekesség (3) esküvői trendek (1) étkező (1) fa (1) fagyöngy (1) flAVATAR (5) flavatar (3) florafutár (13) FloraFutár (13) florart (1) fogadj örökbe egy virágcsokrot (1) frissesség (4) gondozása (1) grincsfa (1) hagymavirág (1) hínárok (1) hír (1) hírek (1) illat (1) illatok (1) illatosító (1) illemtan (1) inkaliliom (2) ivás (1) jázmin (1) kamilla (1) karácsony (3) karácsonyi dekoráció (2) kert (1) kertészeti tippek (3) kertészkedés (4) kerti tavak (1) kerti tó (1) kiegészítő (2) különleges (1) lakás (4) leander (1) levendula (1) liliom (1) Magyar Termék Nagydíj (1) május (1) mandarin (1) mandarinfa (1) meglepetés (1) monet (1) nadrág (1) nappali (1) narancs (1) narancsfa (1) névnap (1) növények (1) öntözés (1) outfit (1) párok (1) pinterest (6) rose (1) rozmaring (1) rózsa (2) rózsavíz (1) ruha (1) szentivánéj (1) szent korona (1) szépségkirálynő választás (1) szerelem (1) szerelmes (2) tanár (1) tavasz (1) tél (1) téli virágtrendek (1) természetesen virág (2) testpermet (1) tigris liliom (1) tippek (4) tiszafüredi halas napok (1) trend (2) trendek (1) tulipán (1) ünnepi dekoráció (1) váza (3) világító virágok (2) vintage (1) virág (16) virágcsokor (5) virágkarnevál (1) virágok (4) virágoskertje (1) virágos kocsi (1) virágos ruha (1) virágot egy mosolyért (1) virágtrend (1) virágtrendek (1) virág illemtan (1) vitorlavirág (1) víz (1) vízi növények (1) webshop (1) Címkefelhő

A kerti tó díszítése

2016.06.11. 08:00 Természetesen virág

Aki rendelkezik saját kerti tóval, tudja, hogy a látvány akkor lesz teljes, ha vízinövényeket is telepít mellé, ám nem mindegy melyik tóba milyen növényt választunk: a kerti tó vízfelületének méretei határozzák meg, hogy mennyi, és milyen növényt telepíthetünk bele. Az egyes növényfajok igényei eltérőek; vízinövények esetében az egyik igen fontos szempont, hogy milyen vízborítást igényel a növény, illetve, hogy mekkorát visel el.

kerti_to.jpg

Vízinövényeknél három csoportba sorolhatjuk a növényeket:

  1. Lebegő leveses növények
  2. Úszóhínárok
  3. Valódi hínárok

A lebegő leveses növények a tó fenekén eresztenek gyökeret, majd hosszú szárakon hozzák a víz felszínére a lebegő leveleket és virágokat. Ezeket a növényeket telepíthetjük sekély, illetve mélyvízi tóba is, de mindenképp vegyük figyelembe az adott növény vízmélység igényét. A lebegőleveles növény közé tartozik többek között a tündérrózsa, a nagy vízi boglárka és a sárga vízitök.

Az úszóhínárok a gyökerükkel nem kapaszkodnak meg a talajban, hanem szabadon úsznak a víz felszínén, így ezek a növények legtöbbször csak a mélyvízi tavakban érzik jól magukat. Az úszóhínárok csoportjába tartozik pl. a kagylótutaj, a vízi jácint és a békatutaj.

A valódi hínárok a víz alá merülve élnek, gyökereik részben a talajban vannak, de a felszínen hozzák a virágaikat. Ezek a növények azért hasznosak a kerti tavakban, mert oxigént képesek termelni, így tisztán tartják a vizet, és megfékezik az algák elszaporodását. A hínárok közé sorolhatjuk az édes borzhínárt, a gyűrűs süllőhínárt és a mocsári békaliliomot.

Sok faj telepítésével azonban egyrészt biztosíthatjuk, hogy a tó minden évszakban változatos, szemet gyönyörködtető látványt nyújtson.

kerti-tavak-gallery-9_1.jpg

Vízi növények ültetése:

Ha talajba szeretnénk ültetni vízinövényt, csak mélyen fekvő helyre telepítsük, és érdemes olyan fajtát választani, amelyik téltűrő, tehát nem fagy ki télen sem. Az ültetéshez érdemes egy fóliával bélelt rácsos kosarat vásárolni, ezt a nagyobb kertészeti áruházakban és speciális vízinövényekre szakosodott áruházakban is megvehetjük. Ezekbe a kosarakba ültehetünk pl. tavirózsát, mert ezzel könnyebben ki tudjuk ősszel emelni a növényt. Az sem gond, ha nincs ilyen ültető kosarunk, kössük a növényt egy vastagabb fonállal egy kőhöz, és így dobjuk be a tóba, így nem sodródik el.

A vízinövények gondozása:

Tavasszal akár csak a kerti növényeket, a vízi növényeket is érdemes tápoldatozni, a kosár ültető földjébe dugjunk egy táp rudacskát, vagy vásároljunk speciális vízi növény tápoldatot. A folyékony tápoldatot egyszerűen csak bele kell önteni a tó vízébe.

Nagyon fontos hogy a nem fagytűrő növényeket, illetve a túl sekély tavakból télire szedjük ki a növényeket, és vigyük őket egy világos fagymentes helyre teleltetni, a mélyebb tavakba pedig a tálállókat is tegyük mélyebb fekvésű területre, és öntsünk a tóba jégmentesítőt, amely -20-25 C fok
ig megakadályozza a víz fagyását.vizinovenyek.jpg

Ha kedvet kaptál a kerti tavad díszítéséhez a víznövényeket keresd Budapest szívében, a Kálvin téri aluljáróban a Flor'n'Go virágüzletben - nálunk vágott és cserepes virágokat is találsz széles választékban, ráadásul a világító flAVATAR növényekkel is találkozhatsz! Várunk szeretettel!

Forrás:  Kertvarázs magain és toepites.hu. A képek forrása: Pinterest.

Szólj hozzá!

Címkék: növények tippek kerti tó vízi növények kertészeti tippek kerti tavak hínárok

A bejegyzés trackback címe:

https://termeszetesenvirag.blog.hu/api/trackback/id/tr408797522

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása