A citrusfélék nemzetségébe sokféle növény tartozik, közös jellemzőik, hogy kis fává vagy csinos bokorrá nevelhetők, dekoratív a lombozatuk, szépek és rendkívül illatosak a virágaik, a gyümölcsük pedig fogyasztható. Egy kis gondoskodással otthonunkban is tarthatóak, mai bejegyzésünkben a gondozásukhoz adunk néhány jó tanácsot.
A citrusfák világos, napos, védett helyet, folyamatos figyelmet és bőséges tápanyagellátást igényelnek – mielőtt vásárlásra adnánk a fejünket, gondoljuk végig, hogy ezeket a körülményeket tudjuk-e biztosítani a növénynek. Ha igen, akkor sok örömünk lesz a növényben: hajtásai tavasztól őszig nőnek, sokszor egyidőben van rajtuk bimbó, nyíló virág, növekvő zöld és ízletes, érő gyümölcs.
Vásárlás előtt azt is érdemes figyelembe venni, hogy a citrusfélék közül egyedül a vad citromfa fagytűrő, így a többi típus esetében teleltetőhelyről is gondoskodni kell: 5-10 fokos világos, szellőztethető helyen jól átvészelik a hűvös hónapokat. Egy-egy levél elsárgulása és lehullása nem jelenti a növény betegségét - az örökzöldnek mondott levelek csak egy-másfél évig élnek, azután átadják a helyüket az új hajtásoknak. A levélváltás a téli fényszegény időszakban fokozott lehet! A citrus növény ki nem állhatja a közvetlen, és állandó tűző napot, gondoskodjunk számára védett, szél, és huzatmentes, lehetőleg déli fekvésű, gyorsan felmelegedő helyről. Ha valaki több növényt tart, érdemes nyárra is üvegházba helyezni őket, így védelmet nyújtunk nekik a széltől, huzattól, és biztosítjuk nekik a nyári időszakban a magas páratartalmat.
Melyiket válasszuk?
Narancs (Citrus sinensis)
A citrusfélék legelterjedtebb kultúrfaja, valószínüleg Kínából származik. Magról nevelt narancsfákon gyakran terem pompás, élénk narancssárga gyümölcs, amelynek nagysága is hasonló a kultúrváltozatokéhoz, de gyakran teljesen élvezhetetlen. A narancsfajták száma rendkívül nagy.
Mandarin (Citrus reticulata)
A mandarin középső termésfala igen gyengén fejlett, ezért az érett gyümölcs könnyen meghámozható. Termesztése különösen elterjedt Dél-Kelet-Ázsiában.
Citrom (Citrus limon)
Magas citromsavtartalmával tűnik ki, mely az északi féltekén lévő művelési területen novemberben éri el a legnagyobb töménységet, ekkor van általában a szüret időszaka is. A citrom a legbecsesebb limonádé és fűszernövény.
A képek forrása: itt.