HTML

Címkék

2016 (1) ajándék (1) allium (1) alstromeria (2) anjou (1) anyáknapja (1) arclemosó (1) ázsiai liliom (1) ballagás (1) befőttes üveg (1) befőzés (1) bikini (1) bourbon (1) citrom (1) citromfa (1) citrusfák (1) citrusok (1) claude monet (1) debreceni virágkarnevál (1) dekor (1) dekoráció (4) diák (1) díj (1) ebédlő (1) érdekesség (3) esküvői trendek (1) étkező (1) fa (1) fagyöngy (1) flavatar (3) flAVATAR (5) florafutár (13) FloraFutár (13) florart (1) fogadj örökbe egy virágcsokrot (1) frissesség (4) gondozása (1) grincsfa (1) hagymavirág (1) hínárok (1) hír (1) hírek (1) illat (1) illatok (1) illatosító (1) illemtan (1) inkaliliom (2) ivás (1) jázmin (1) kamilla (1) karácsony (3) karácsonyi dekoráció (2) kert (1) kertészeti tippek (3) kertészkedés (4) kerti tavak (1) kerti tó (1) kiegészítő (2) különleges (1) lakás (4) leander (1) levendula (1) liliom (1) Magyar Termék Nagydíj (1) május (1) mandarin (1) mandarinfa (1) meglepetés (1) monet (1) nadrág (1) nappali (1) narancs (1) narancsfa (1) névnap (1) növények (1) öntözés (1) outfit (1) párok (1) pinterest (6) rose (1) rozmaring (1) rózsa (2) rózsavíz (1) ruha (1) szentivánéj (1) szent korona (1) szépségkirálynő választás (1) szerelem (1) szerelmes (2) tanár (1) tavasz (1) tél (1) téli virágtrendek (1) természetesen virág (2) testpermet (1) tigris liliom (1) tippek (4) tiszafüredi halas napok (1) trend (2) trendek (1) tulipán (1) ünnepi dekoráció (1) váza (3) világító virágok (2) vintage (1) virág (16) virágcsokor (5) virágkarnevál (1) virágok (4) virágoskertje (1) virágos kocsi (1) virágos ruha (1) virágot egy mosolyért (1) virágtrend (1) virágtrendek (1) virág illemtan (1) vitorlavirág (1) víz (1) vízi növények (1) webshop (1) Címkefelhő

6 + 1 tipp a gyönyörű leanderért

2016.05.23. 15:43 Természetesen virág

Veled is megesett már, hogy egy görögországi nyaralás, vagy a horvát tengerparton eltöltött vakáció során beleszerettél az úton-útfélen felbukkanó leanderbe? Sokan elcsábulnak, és titokban lemetszenek egy hajtást, hogy hazaérve is gyönyörködhessenek ebben a szépségben. De vajon lesz-e ugyanolyan szép a leander a hazai kertekben? Hogyan ápold, hogy a legszebb formáját mutassa? Erről szól a mai cikkünk:)

A p3.jpgoént már a legelején lelőjük; sajnos nem érdemes leandert „lopni”, mert az itthon nevelt leander sosem lesz ugyanolyan, mint eredeti élőhelyén. Valahogy úgy van ez, mint a narancs; a végeredmény kisebb is lesz és talán kevésbé szép – de legalább a tiéd.
De ha betartasz pár apró szabályt, akkor neked is lehet majdnem ugyanolyan gyönyörű leandered, mint amilyet a mediterrán országokban csodáltál!

Miért nem lehet ugyanolyan szép a leandered?

A magyarországi talajszerkezet teljesen más, mint ott, ahonnan beszerezted a növényt. Hacsak nem lopsz mellé egy hatalmas zsák virágföldet is (ami évekig elég lesz) nem ugyanazokat a tápanyagokat kapja, mint eredeti élőhelyén.
Másrészt – bár ezt a kánikulai hetekben nehéz elhinni – Magyarország éghajlata a szélsőségek ellenére sem mediterrán, nálunk lesz még hűvös ősz, és kemény téli fagyok is, ezért a leander megfelelő teleltetés mellett sem tud majd annyit nőni télen, mint hazájában.

Ha mindezek ellenére is szeretnél otthonra egy ilyen szépséget, eláruljuk, mire érdemes odafigyelned!

2.jpg

5 tipp, hogy szép legyen a leandered

  1. Bár csábító lehet ingyen beszerezni a jövőbeli leandered a nyaralás során, minden esetben érdemes inkább itthon, kertészetből megvenni a növényt.
    Nagyon sok vadon élő példány szenved különféle betegségekben, például a gyógyíthatatlan leanderrák Ugye szeretnéd elkerülni, hogy a növény a szemed láttára haljon el? Vegyél inkább szakszerűen nevelt, ellenőrzött forrásból származó virágot!
  2. Ne feledd, hogy a leander eredeti élőhelye a Földközi-tenger vidéke, a Közel-Kelet, illetve India és Kína egyes részei! Ezen helyek közös tulajdonsága, hogy meleg van, méghozzá egész évben.
    Ez pedig nálunk az éghajlatváltozás ellenére sem jellemző.
    Ezért fontos, hogy még a fagyok megérkezése előtt hűvös, 6 fokos környezetbe helyezd leandered télire. Kerüld a meleg teleltetést, mert az legyengíti a növényeket, és elősegíti a kártevők dolgát! Tavasszal, a fagyok elmúltával újra kertbe viheted a leandert.
  3. Fontos a leander folyamatos, megfelelő gondozása. Ha úgy látod, hogy a gyökerek kinőtték a cserepet, minden esetben ültesd át azt nagyobba! Az átültetéseknél érdemes kifejezetten leanderek számára kapható virágföldet választani.
    1.jpgFigyelj oda a rendszeres metszésre is, a beteg vagy levél nélküli ágakat minden esetben vágd le!
  4. A növény a napos helyeket kedveli, de érdemes a földjét hűvösen tartani. Ezt kétféleképp érheted el: vagy belesüllyeszted a kert talajába, vagy dupla edényt használsz, és a cserepet egy szép, a kert stílusához illő kaspóba teszed.
  5. Figyelj oda a leanderre! Ha apró, fekete, vagy sárgás színű bogarakat látsz a növényen, jó eséllyel levéltetű, pajzstetű, vagy takácsatka támadta meg. Ezek ellen permetezéssel küzdhetsz, a megfelelő szereket kertészetekből könnyen beszerezheted.
  6. Talán a legfontosabb tudnivaló: a leander minden része mérgező! Fontos, hogy gondozása után mindig alaposan moss kezet. Gyerekeket semmi esetre se hagyj egyedül a növény közelében, játék közben könnyen megfoghatják, sőt, akár szájukba is vehetik leveleit, virágait, ez pedig nagyon nagy bajhoz vezethet!

 

+1 jótanács: Ne lopj!


Ha mégis ragaszkodsz egy eredeti, mediterrán kertben nevelkedett leanderhez, semmi esetre se titokban „vadássz” magadnak hajtást. Csöngess be, kérj engedélyt, hogy lemetszhess egy ágacskát, mert lopni – még leandert is – csúnya dolog! Hidd el, a legtöbb büszke növénytulajdonos boldogan ad neked egy hajtást:)

A képek forrása: itt.

Szólj hozzá!

Címkék: virág tippek kertészkedés leander

A bejegyzés trackback címe:

https://termeszetesenvirag.blog.hu/api/trackback/id/tr888740834

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása