HTML

Címkék

2016 (1) ajándék (1) allium (1) alstromeria (2) anjou (1) anyáknapja (1) arclemosó (1) ázsiai liliom (1) ballagás (1) befőttes üveg (1) befőzés (1) bikini (1) bourbon (1) citrom (1) citromfa (1) citrusfák (1) citrusok (1) claude monet (1) debreceni virágkarnevál (1) dekor (1) dekoráció (4) diák (1) díj (1) ebédlő (1) érdekesség (3) esküvői trendek (1) étkező (1) fa (1) fagyöngy (1) flAVATAR (5) flavatar (3) florafutár (13) FloraFutár (13) florart (1) fogadj örökbe egy virágcsokrot (1) frissesség (4) gondozása (1) grincsfa (1) hagymavirág (1) hínárok (1) hír (1) hírek (1) illat (1) illatok (1) illatosító (1) illemtan (1) inkaliliom (2) ivás (1) jázmin (1) kamilla (1) karácsony (3) karácsonyi dekoráció (2) kert (1) kertészeti tippek (3) kertészkedés (4) kerti tavak (1) kerti tó (1) kiegészítő (2) különleges (1) lakás (4) leander (1) levendula (1) liliom (1) Magyar Termék Nagydíj (1) május (1) mandarin (1) mandarinfa (1) meglepetés (1) monet (1) nadrág (1) nappali (1) narancs (1) narancsfa (1) névnap (1) növények (1) öntözés (1) outfit (1) párok (1) pinterest (6) rose (1) rozmaring (1) rózsa (2) rózsavíz (1) ruha (1) szentivánéj (1) szent korona (1) szépségkirálynő választás (1) szerelem (1) szerelmes (2) tanár (1) tavasz (1) tél (1) téli virágtrendek (1) természetesen virág (2) testpermet (1) tigris liliom (1) tippek (4) tiszafüredi halas napok (1) trend (2) trendek (1) tulipán (1) ünnepi dekoráció (1) váza (3) világító virágok (2) vintage (1) virág (16) virágcsokor (5) virágkarnevál (1) virágok (4) virágoskertje (1) virágos kocsi (1) virágos ruha (1) virágot egy mosolyért (1) virágtrend (1) virágtrendek (1) virág illemtan (1) vitorlavirág (1) víz (1) vízi növények (1) webshop (1) Címkefelhő

Hogyan hatnak rád az illatok?

2016.07.06. 11:37 Természetesen virág

3_1.jpg

A levendula nyugtat, a jázmin szerelmessé tesz, a rózsa felvidít… Hogyan hatnak Rád az illatok, és hogyan használd ki a virágillatot, hogy szebbé, vonzóbbá, inspirálóbbá, hangulatosabbá, vagy akár romantikusabbá tedd környezetedet? Erről szól a mai cikkünk, olvass tovább!

A múltkori bejegyzésből megtudhattad, hogy a virágok jelenlétének és színének egy sor pozitív hatása van életünkre. Nem szabad azonban figyelmen kívül hagyni a virágok egy másik fontos tulajdonságát sem: a látvány és a színek mellett időnként háttérbe szoruló illatot. A látásunk a legdominánsabb érzékszervünk, ezért nem meglepő, hogy a virágok kapcsán először a színük jut eszünkbe, de fontos szem előtt tartani az orrunkat és az illatokat is!

Állandó társaink: az illatok

Az emberiség életében már kezdettől fogva fontos szerepe volt a szagoknak, illatoknak. Érdekes, hogy míg a látott és hallott dolgokat azonnal be tudjuk azonosítani, az illatok inkább a tudatalattinkra, az ösztöneinkre hatnak; úgy befolyásolnak minket, hogy sokszor el sem jut tudatunkig, hogy egyáltalán érzünk valamit.

Márpedig igenis érzünk, és igenis hatással van ránk: az illatok sok más mellett érzelmeink, hangulatunk befolyásolásában is fontos szerepet játszanak. Ugyanúgy hozzátartoznak mindennapjainkhoz, mint a többi hangsúlyos jellemző. Legyen szó a frissen mosott ágynemű, az éppen lenyírt gyep, a még meleg kenyér, vagy a nagymama lakásának illatáról: ezek a különféle szagok emlékekhez, élethelyzetekhez, akár személyekhez is kötődhetnek a múltunkban, fontos részét képezve mindennapjainknak. Ezt a hatást az aromaterápia során gyógyító szándékkal alkalmazzák, az illóolajok ugyanis igen erős hatással vannak közérzetünkre. Ezek alapanyagai között pedig a fűszer- és gyógynövények mellett a virágokat is ugyanúgy megtalálhatjuk.

1_1.jpg

A virágok illata

A szivárvány minden színében létező, harsány árnyalataikhoz hasonlóan a virágok illata is alapvetően a rovarok odacsalogatását szolgálja, ez ugyanis fontos ingerforrás az állatok számára. A szárnyas segítők jelenléte pedig a virágok szaporodásában, így túlélésükben játszik kulcsfontosságú szerepet.

A virágillat azonban nemcsak az állatok, de az emberek számára is fontos ingerek forrása lehet, persze hatásuk is eltérő. A virágillat kedélyjavító lehet, megnyugtathatja a mindennapos stresszben megfáradt idegrendszert, sőt, akár szexuális vágyfokozóként is szolgálhat!

Íme néhány példa a hatékony virágillatokra:

  • Jázmin: afrodiziákum, emellett mind testi, mind lelki értelemben véve nyugtató hatású, a szerelmi és szellemi energiák serkentése mellett illata a meditációt is segíti. Hol használd: a meditációs, „nyugtató” sarokban, vagy a hálószobában romantikus estékhez.
  • Kamilla: gyulladáscsökkentő és nyugtató hatású virág. Hol használd: a hálószobában egy hosszú, stresszes nap után, vagy a fürdőszobában, forró fürdőhöz.
  • Rózsa: javítja a hangulatot és nyugtat is, erős afrodiziákum. Hol használd: a hálószobában, ha aznap estére erotikus-romantikus programot terveztek;)
  • Levendula: a légutak tisztítása mellett az idegrendszert is megnyugtatja és erősíti. Hol használd: a hálószobában segíti a nyugodt éjszakai alvást, de a dolgozószobában, irodában is használhatod stresszoldásra.
  • Rozmaring: Friss illata jó hangulatot varázsol a lakásba és javítja a memóriát is. Hol használd: nappaliban, dolgozószobában, munkahelyen.

Sokan hajlamosak azonban megfeledkezni arról, hogy kicseréljék a vázákban illatozó virágot, és legyünk őszinték: pár nap után bizony nem a finom illat jut eszünkbe arról az aromáról, ami ilyenkor belengi a házat.

A FloraFutár éppen ebben segít: fizess elő Home csomagunkra, és minden héten új virágot viszünk otthonodba!

2_1.jpg

Tedd el az illatot télire!

Igaz, hogy még július van, de néhány röpke hét, és fázósan húzod majd össze magad, amikor ki kell lépned a lakásból. Közeleg a tél! – mondhatnánk. Az őszi-téli borongós hetekben amúgy is hajlamosabb az ember a depresszióra, ekkor még nagyobb szolgálatot tehetnek a virágok.

A csodálatos virágok illatát nem pusztán virágzásunk idején, frissen élvezheted, hanem ha úgy tartja kedved a befőtthez hasonlóan illatokból is be tudsz spájzolni a téli hónapokra!

Hogyan készíts illat-befőttet: A kedvenc illatú virágaid szirmait szárítsd meg a napon, és varrd egy kis vászontasakba! A ruhásszekrényt, az ágyneműt, vagy akár a nappalit is illatosíthatod a tartósított szirmokkal, amik akkor is eléd idézik majd a napsütéses rét képét, ha odakint éppen esik és fúj.

Illatos szép napot kívánunk!

 A képek forrása: itt.

 

Szólj hozzá!

Címkék: virág virágok kamilla rózsa levendula rozmaring illat jázmin illatok frissesség illatosító pinterest

A bejegyzés trackback címe:

https://termeszetesenvirag.blog.hu/api/trackback/id/tr518809904

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása